Young professionals van start met Aquacultuur 2050

Drecht Cities – De Young Professionals van Fokker, Damen, Boskalis en Heerema zijn gestart met een gezamenlijke challenge: de toekomst van aquacultuur. De kick-off vond plaats op 10 april in het Heerema Innovation Center.

EDB-projectmanager Marit van Heugten: “In de voorbereiding heeft de jonge garde binnen de bedrijven actuele challenges opgehaald op het thema ‘Climate: The Future Generation’. Met een daarvan gaan we aan de slag als pilot.” Wereldwijd staan spelers in de aquacultuur voor grote uitdagingen. Denk aan vervuiling door overvoeding en visafval, het terugdringen van vissterfte, het gebruik van antibiotica en zeeluis. De huidige aquacultuur in open netten dicht bij de kust kent veel van deze nadelen.

Volgens de Young Professionals van deze vier bedrijven kan dit slimmer door het gebruik van een gesloten systeem op zee. De bedrijven hebben een groep van acht engineers en managers (twee per bedrijf) bij elkaar gebracht om binnen een periode van drie maanden te komen tot innovatieve oplossingen. Op 13 september 2018 worden hiervan de resultaten gepresenteerd.

Momenteel is de Economic Development Board bezig meer teams van bedrijven op te zetten, met oog voor het aansluiten op regio initiatieven zoals de Campusontwikkeling en Duurzaamheidsfabriek. Meedoen? Neem contact op met projectmanager Marit van Heugten 078 30 32 039.

Young professionals van start met Aquacultuur 2050
Young professionals van start met Aquacultuur 2050

Mis de ontwikkelingen rondom de challenges niet, volg deze pilot op de voet en bezoek regelmatig de projectpagina: https://www.linkedin.com/company/drecht-cities-young-professionals/

Groen licht voor aardgasvrij Bedrijvenpark Ambachtsezoom

De Raad van State deed 10 juli 2018 uitspraak over het bestemmingsplan Bedrijvenpark Ambachtsezoom. De gemeente heeft groen licht gekregen voor het circulaire bedrijvenpark, dat het eerste aardgasloze bedrijvenpark van Nederland wordt. André Flach, wethouder Economie: “Wij zijn erg blij met deze uitspraak. Dit bedrijvenpark is belangrijk voor onze gemeente: het betekent economische groei en werkgelegenheid. Er is plaats voor 30 tot 50 bedrijven, dit levert 450 tot 750 arbeidsplaatsen op!”

Smart Production biedt maakbedrijven in de regio Drechtsteden nieuwe kansen

Robotisering, kunstmatige intelligentie (‘artificial intellligence’), ‘big data’, ‘virtual reality’ en ‘augmented reality’ hebben grote impact op productieprocessen. Bedrijven kunnen daarop beter inspringen door onder meer cross-sectorale samenwerking en innovatie. Met dat doel zijn de Drechtsteden en InnovationQuarter het traject ‘Dare2Cross Smart Production | Workforce of the
future’ gestart, waaraan bedrijven uit de regio kunnen deelnemen. In voorgaande jaren is de Dare2Cross-aanpak met succes ingezet.

Proefvaart SeaBubbles in de Drechtsteden

Aansluitend op de internationale presentatie in Parijs maakt de SeaBubble op donderdag 31 mei 2018 een “testvlucht” in de Drechtsteden. De wethouders uit de Drechtsteden zijn hierbij aanwezig en gedeputeerde Rik Janssen gaat als eerste de test uitvoeren. Hij doet dit samen met Seabubbles oprichter en oud wereldkampioen windsurfen Anders Bringdal.