Proefvaart SeaBubbles in de Drechtsteden

Aansluitend op de internationale presentatie in Parijs maakt de SeaBubble op donderdag 31 mei 2018 een “testvlucht” in de Drechtsteden. De wethouders uit de Drechtsteden zijn hierbij aanwezig en gedeputeerde Rik Janssen gaat als eerste de test uitvoeren. Hij doet dit samen met Seabubbles oprichter en oud wereldkampioen windsurfen Anders Bringdal.

Schoon vervoer over het water met het comfort en de snelheid van een auto. Nederland is hét land waar deze ambitie van SeaBubbles snel waarheid kan worden. Het water is een ondergewaardeerde en bijna vergeten infrastructuur, zeker waar het gaat om vervoer van personen. SeaBubbles is een zeer innovatief Frans bedrijf, dat aanvankelijk experimenteerde met vervoer over de Seine. Niet alleen als vermakelijke attractie: SeaBubbles is een bedrijf dat zich richt op 100% duurzame mobiliteit. Tijdens de proefvlucht wordt getest hoe de eerste SeaBubble zich gedraagt op het Nederlandse water, in relatie tot het drukke vrachtverkeer op de grote rivieren.

Het boarden vindt plaats in een dock waarin de SeaBubble vastligt. Geen overstap van de wal naar een drijvende boot, maar stabiel instappen. Boven de 12 kilometer per uur komt de SeaBubble uit het water, waarna de SeaBubble als het ware verder vliegt. Voor steden aan het water kan de SeaBubble een belangrijke rol spelen bij het verbinden van de oevers en het personenvervoer binnen en naar de stad.

De SeaBubbles maakt gebruik van foiling technologie. Deze technologie is door Alain Thébault ontwikkeld voor de trimaran Hydroptère. Een zogenaamd Fly By Wire Control System zorgt voor de stabiliteit van de Bubbles. Naast de 5 persoons SeaBubble kan de techniek ook worden toegepast op grotere versies.

SeaBubbles wordt geconfronteerd met veel uitdagingen ten aanzien van regelgeving. SeaBubbles is op uitnodiging van een aantal ondernemers en Deal Drecht Cities in de Drechtsteden om te onderzoeken of er hier een proeftuin mogelijk is. Zowel publieke als private stakeholders worden betrokken bij de verdere ontwikkeling en implementatie van dit futuristisch uitziende vervoer over het water. De ambitie van SeaBubbles is om in 2024 in minimaal 50 steden operationeel te zijn.

Over de Drechtsteden

De regio Drechtsteden bestaat uit zeven gemeenten (Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht), die samen een aaneengesloten stedelijk gebied vormen aan de zuidrand van de Randstad. De gemeenten hebben alle zeven een oorsprong aan het water en zijn van oudsher specialisten in de maritieme sector. Veel werkgelegenheid zit in de transport- en logistieke sector en maritieme maakindustrie.

Over de heer R.A. Janssen – gedeputeerde Provincie Zuid-Holland

De heer R.A. Janssen is een Nederlands politicus voor de Socialistische Partij. Sinds 2011 is hij gedeputeerde in Zuid-Holland. In zijn portefeuille zitten onder meer Water en Vervoer over Water.

Een succesvolle proefvaart (vlucht) van de SeaBubble op de Noord (klik op de afbeelding voor meer foto’s)

Video: SeaBubble vliegt over rivier de Noord

Groen licht voor aardgasvrij Bedrijvenpark Ambachtsezoom

De Raad van State deed 10 juli 2018 uitspraak over het bestemmingsplan Bedrijvenpark Ambachtsezoom. De gemeente heeft groen licht gekregen voor het circulaire bedrijvenpark, dat het eerste aardgasloze bedrijvenpark van Nederland wordt. André Flach, wethouder Economie: “Wij zijn erg blij met deze uitspraak. Dit bedrijvenpark is belangrijk voor onze gemeente: het betekent economische groei en werkgelegenheid. Er is plaats voor 30 tot 50 bedrijven, dit levert 450 tot 750 arbeidsplaatsen op!”

Smart Production biedt maakbedrijven in de regio Drechtsteden nieuwe kansen

Robotisering, kunstmatige intelligentie (‘artificial intellligence’), ‘big data’, ‘virtual reality’ en ‘augmented reality’ hebben grote impact op productieprocessen. Bedrijven kunnen daarop beter inspringen door onder meer cross-sectorale samenwerking en innovatie. Met dat doel zijn de Drechtsteden en InnovationQuarter het traject ‘Dare2Cross Smart Production | Workforce of the
future’ gestart, waaraan bedrijven uit de regio kunnen deelnemen. In voorgaande jaren is de Dare2Cross-aanpak met succes ingezet.

Binnenvaart opent Centre of Excellence

Op 7 mei is het Binnenvaart Centre of Excellence officieel geopend. De gemeente Zwijndrecht stelt een locatie ter beschikking op het Zwijndrecht Innovation Park. Hier gaan projecten, workshops en innovatie-activiteiten plaatsvinden, bedoeld voor alle ondernemers in de binnenvaart. Burgemeester Schrijer en wethouder Kreukniet hebben symbolisch de sleutel overhandigd aan enkele prominente binnenvaartondernemers.